Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

zondag 29 maart 2020

52.292 De ideale catastrofe

Afgelopen weken werkte Dochterlief aan haar eindexamenstuk voor het vak Beeldende Vormgeving. Uit de verschillende onderdelen bij het thema "De wereld ondersteboven" koos zij voor het onderdeel "De ideale catastrofe". Zoals altijd begon ze groots en meeslepend, om vervolgens een paar stapjes terug te doen een uit te komen bij een realiseerbaar idee.

Ze had sowieso al besloten om een quilt te maken en het thema bracht haar bij milieu, klimaat en leefomgeving. Het idee wat uiteindelijk om een drieluik te maken van China. Een deel waarin de huidige situatie wordt uitgebeeld, één deel waarin China wordt overspoeld door een vloedgolf en het derde deel met het herstel van het land, dat dan dus weer groen wordt en waar weer dingen gaan groeien.

Het overgrote deel van het materiaal kochten we bij Ikea, waar ze mooie effen stoffen hebben die niet te duur zijn. Een klein deel kochten we bij Stegeman in Rouveen, een winkel waar ik uren kan doorbrengen, maar daar was deze keer helaas geen tijd.

Dochterlief vroeg mijn hulp bij het bepalen van de methode en de werkvolgorde. Gezien heet drieluik leek mij de quilt-as-you-go-methode wel een goede optie. En vervolgens begonnen we aan de voorbereiding. Dochterlief deed (grotendeels) de uitvoering, ik was op de achtergrond aanwezig om haar te helpen. En natuurlijk heb ik in de afgelopen weken wel een keer een naadje genaaid of een stukje stof gesneden, maar het overgrote deel heeft ze echt zelf gedaan.

De eerste stap na het snijden van de ondergrond, was het overnemen van een deel van Azië en China op Vliesofix. Waarna de Vliesofix op de stof werd gestreken en uitgeknipt. Veel werk dat nog niet echt zichtbaar resultaat oplevert.





En toen begon het grote passen en meten, eerst Azië op de ondergrond en dat vast zetten, daarna China op de ondergrond en China vastzetten. Dit moest wel zorgvuldig gebeuren, want het drieluik moet natuurlijk wel op elkaar aansluiten.








En toen moest het lastigste nog komen, het maken van de (vloed)golf. Daar is echt wel een poos mee bezig geweest, allerlei stukjes blauw aan elkaar, zonder vooropgezet plan, is veel passen een meten en aanpassen, maar hé, het lukte!!!





De laatste stukken stof, voor de tussenranden en de afwerkbies, werden gesneden en na vele avonden ouderwets handwerk, zat de quilt in elkaar.



De finishing touch werd, op het huidige China, aangebracht met textielstiften en mijn laatste bijdrage was het haken van vier bloemetjes voor het nieuwe China. En toe was ze helemaal tevreden. Omdat er niet op school gepresenteerd kan worden, maakte ze er een Powerpoint bij, waarin ze haar keuzes beschreef en het proces liet zien. En nu maar afwachten wat voor cijfer het gaat opleveren.






En wij hebben een nieuw kunstwerk voor aan de muur in de keuken. Helaas kan het nog niet opgehangen worden, de materialen daarvoor missen. Maar wat in het vat zit verzuurd niet, dus dat komt later wel!

Geen opmerkingen: