Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

zaterdag 20 januari 2024

Hanzestedenpad dagwandeling E, Deventer

Vandaag stond er een wandeling met het "Zweden-groepje" op de planning. Helaas was Hilly ziek, dus het werd een uitgedund groepje van drie personen. We reisden met de trein naar Deventer, waarbij Kenneth en ik vanuit dezelfde richting kwamen en dus de reis grotendeels samen aflegden. Eenmaal in Deventer doken wij de AH-to-go in voor een bakkie en T., die vanuit een andere richting kwam, sloot zich daar bij ons aan.

Nadat we ons bakkie ophadden, gingen we op pad. We lieten het station achter ons en vonden al snel de eerste markering van de dagwandeling. We liepen een stuk door een park en toen werden we via de spoorbrug de IJssel over gestuurd. Op de spoorbrug stonden we even stil om te genieten van het uitzicht. Al deden we dat niet al te lang, de wind was best guur.











Eenmaal aan de overkant van de IJssel ging het verder over een onverhard pad en daar was het nog best wel glad. We liepen dus voorzichtig door. Na verloop van tijd werd de ondergrond minder glad, dat liep toch wel iets makkelijker. We verlieten de doorgaande weg richting Twello om een rondje te lopen om het eerste landgoed/kasteel(tje) van vandaag.





Even later bereikten we Twello, maar daar waren we ook snel weer uit. We mochten nog een flinke lus om Twello heen maken voor we daar een bakkie konden halen. We kwamen langs nog twee kasteeltjes voor we het bos in werden gestuurd.






In het bos werd de weg versperd door een omgevallen boom, maar met een beetje beleid konden we eromheen lopen. Nadat we deze hindernis hadden overwonnen, kwamen we op een kabouterpad. We hadden dus veel publiek....








Na nog twee landgoederen liepen we uiteindelijk Twello weer binnen. We kwamen langs de kerk, die helaas gesloten was, maar naast de kerk was er wel een Lourdesgrot te bezichtigen. Dat deden we dus. Er was helaas geen mogelijkheid om een  kaarsje aan te steken, dus nadat we de Lourdesgrot hadden gezien, gingen we weer verder. Op naar een bakkie en voor mij op naar een toilet. Die vonden we aan het einde van de kerkweg, tijd voor pauze dus.













We namen royaal de tijd voor een bakkie of twee en ondertussen liet Kenneth ons de kaart van de Fjallraven Classic Zweden zien en vertelde daarbij wetenswaardigheden van vorig jaar. Verder hadden we het nog over de uitrusting, benodigde kleding en de fourage. Veel informatie, maar die informatie wakkerde wel de voorpret aan.

Toen we weer buiten stonden, pakten we allemaal wat te eten voor we weer verder liepen. De kou was even wennen, dus we stonden niet te lang stil, warm lopen was het devies. We verlieten Twello en liepen over een gloednieuw aangelegd pad een park in. Helaas werd daar onze route versperd door een enorme hoeveelheid water. We moesten dus een alternatieve route zoeken. de enige optie was om een stukje terug te lopen (sorry Hilly) om even verderop de route weer op te kunnen pakken.





We lieten Twello definitief achter ons en liepen door de (bijna) open vlakte richting de IJssel. We hadden het druk met buizerds spotten, want die vlogen volop rond. Prachtig om deze vogels te zien. We maakten een ommetje om weer een prachtig huis. 




Vanaf hier was het nog een klein stukje naar Deventer. We hoopten dat de pont zou varen, anders moesten we weer over de spoorbrug. Dat was om, maar het zou vooral heel erg jammer zijn om de oversteek met het pontje te missen. Net voor we bij het pontje kwamen was weer goed zichtbaar dat we echt te maken hebben gehad met hoog water. De plek waar normaal gesproken een parkeerplaats is, was nu een grote ijsvlakte.




Tot ons grote geluk kwam het pontje net aanvaren toen we de IJssel bereikten. Heerlijk oversteken met het pontje.








Eenmaal aan de overkant gingen we de binnenstad in. We brachten een bezoek aan de Lebuinuskerk om een stempel te scoren en om de kerk te bekijken. 











Ook werd er door een koor geoefend. Toch bijzonder om te horen in zo'n grote kerk.


Na het verlaten van de kerk maakten we het rondje door het centrum af. We stapten ook nog bij de VVV binnen voor nog een stempel en een sticker van Hanzestad Deventer. Daar kregen we zelfs nog een extra sticker bij. Helemaal blij dus.














We zagen slechts zes deugden op de gevel, terwijl er volgens ons zeven zijn.
Dat zoeken we dus nog even op.....


En zo kwamen we weer uit bij het station. We namen afscheid van T. en daarna stapten Kenneth en ik weer op de trein richting het noorden van Nederland. Het was een heerlijke wandeldag, met koud, maar fantastisch lekker winterweer. En nu maar weer even nadenken wat de volgende "Zweden-wandeling" wordt.



Geen opmerkingen: