Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

dinsdag 27 december 2011

Erop of eronder

Vandaag bracht de arts ons nieuws. In de biopten van afgelopen vrijdag zijn granulomen gevonden. Uit de 3 algemene mogelijkheden (infectieziekte, auto-immuunziekte, tumoren) zijn nu 3 concrete mogelijkheden overgebleven.

De eerste mogelijkheid is tuberculose. De tweede is de auto-immuunziekte sarcoïdose en de derde blijft tumoren in het hersenvlies.

Het bloed en het hersenvocht van manlief is diverse keren, met verschillende testen, gescreend op tuberculose. Alle testen waren negatief. Maar negatief wil in dit geval zeggen dat tuberculose voor 90, 80, 85, 92% wordt uitgesloten. En dus is het nog niet voor 100% uitgesloten. Maar gezien onze manier van leven en het feit dat wij niet in gebieden zijn geweest waar tuberculose veel voor komt, achten de artsen die kans heel klein, maar uitgesloten is het (nog) niet.

De tweede mogelijkheid, sarcoïdose, is de meest waarschijnlijke. Het hele ziektebeeld, het verloop vanaf april, de verzwakking van de spieren en de aangetroffen granulomen passen het meest bij deze ziekte. (Hoewel ik wel heel duidelijk wil zeggen dat granulomen ook bij tuberculose en tumoren kunnen voorkomen.) Het vaststellen van sarcoïdose is lastig en geschiedt voornamelijk door uitsluiting van andere aandoeningen.

De derde mogelijkheid, tumoren, is iets wat zeldzaam is, maar niet uitgesloten kan worden. Om dat definitief vast te stellen zal er, operatief, weefsel uit het ruggenmerg genomen moeten worden om dat te onderzoeken op aanwezigheid van tumorweefsel.

Wat er nu gaat gebeuren is het volgende. Via een infuus wordt er 3 dagen lang prednison toegediend.  Daarna wordt het middel toegediend via tabletten. Prednison is een middel dat sarcoïdose tegengaat. Na een aantal dagen moet er dan verbetering optreden. Met name het gevoel in de benen zal dan langzaam weer terug moeten komen en vervolgens de kracht.

Er zit wel een risico aan dit middel, want prednison werkt juist averechts op tuberculose. Dus mocht er toch sprake zijn van tuberculose, dan zal de toestand van manlief verslechteren in plaats van verbeteren. Daarom zal hij de komende dagen weer extra in de gaten worden gehouden en zullen de diverse functies weer regelmatig gecontroleerd worden.

Dus verbetering wijst op sarcoïdose, verslechtering op tuberculose. En de derde mogelijkheid, dat er helemaal niets verandert, betekent dat er hoogst waarschijnlijk sprake is van tumoren. En dat is slecht nieuws, want tumoren in het hersenvlies zijn niet te genezen.

Het wordt de komende dagen dus erop of eronder.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo zielig dat er nooit iemand reageert..sterkte met alles.

Liesie zei

Lieve anoniem,

Bedankt voor je reactie. Het lijkt er nu eindelijk op dat het tij gaat keren.

Er komen genoeg reacties binnen. Alleen de meeste komen via de mail. Aan belangstelling dus geen gebrek.