Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

zaterdag 24 november 2012

52.29 Weer wat geleerd

Afgelopen woensdag had ik een studiemiddag. samen met mijn collega's heb ik gesproken over hoe we onze lessen konden aanpassen, zodat het voor de leerlingen interessanter kon worden en hoe wij meer uit onze leerlingen konden halen. Fantastisch om daarover van gedachten te wisselen, handreikingen te krijgen en daar vervolgens gelijk donderdag mee aan de slag te kunnen. En het leukste was toch wel dat ik direct merkte dat een aantal minimale veranderingen in mijn manier van les geven een maximaal effect hadden op de leerlingen. En dan denk je dus dat je een ervaren docent bent, en dat ben ik ook wel, maar ook ik ben dus nooit te oud om te leren.

Vervolgens stond er voor vrijdag een workshop "appliqueren" op de kalender. Samen met Wandelmams en zes andere dames lieten wij ons "bijscholen" op het gebied van lapjes, naald en draad. In het verleden heb ik al eens geblogd over de Scandinavian Christmas van Lynette Anderson, maar tot nu toe had ik maar wat omgeklooid. En het resultaat was daarom leuk, maar nooit helemaal wat ik ervan verwachtte. Een raar hoekje waar dat niet hoorde en het idee dat ik dingen deed die overbodig waren maakten dat mijn enthousiasme om verder te gaan het liet af weten, terwijl ik de quilt zelf fantastisch vind.

Dus moest de workshop mij op weg helpen. En dat is gelukt. Eerst werd er een applicatie gemaakt met gebruik van freezerpaper. Het te appliqueren figuur wordt in spiegelbeeld uit freezerpaper geknipt en dan op de verkeerde kant van de stof gestreken. Vervolgens knip je het figuur met een kleine naadtoeslag uit en rijg je de naadtoeslag door op de achterkant van het freezerpaper. Daarna wordt het figuur met een onzichtbare steek op de ondergrond gezet. Mijn eerste poging was nog niet perfect, maar ik leerde wel dat ik de draad niet te strak moet aantrekken en dat rijgwerk nog wel wat strakker kon, omdat er toch nog hoekjes in het figuur ontstonden.


En de volgende opdracht was om met dezelfde techniek een hartje te appliqueren. En net zoals bij de studiemiddag op mijn werk kon ik nu het geleerde direct in de praktijk brengen en was het resultaat van opdracht twee veel beter dan het resultaat van opdracht één. Ik had accuut zin om een hartjesquilt te gaan maken.



Want dit hartje was toch wel "rete-strak" geappliceerd. Helaas moest ik het hartje net voor het af was, laten liggen, want de volgende opdracht diende zich aan. De omgekeerde applicatie oftewel "reverse applique". Hierbij wordt het deel dat zichtbaar moet worden niet bovenop de de stof gezet, maar wordt het uitgespaard uit de boven stof. Om te beginnen maak je dan een patroontje uit freezerpaper. Dit patroontje neem je over op de bovenstof. Vervolgens teken je de naadtoeslag binnen het uitgespeerde figuurtje op de bovenstof en knip je de naadtoeslag in. Dan komt de onderstof eronder te liggen en werk je de naadtoelag naar binnen weg met de onzichtbare steek.



Op bovenstaande foto is het bovenste figuurtje afgewerkt. Deze is dan ook groter dan de andere drie. Bij de andere drie zie je de naadtoeslag getekend. Omdat de middag ondertussen al hard opschoot moesten de overige drie delen wachten en gingen we over op needle-turning. Hierbij wordt het freezerpaper, zonder naadtoeslag op de goede kant van de stof gestreken. Vervolgens knip je de stof met naadtoeslag uit en werk je de naad tijden het naaien (weer met de onzichtbare steek) weg onder het figuur. Als hulpmiddel werd hierbij een satéprikker gebruikt.



Dit is zeker niet mijn favorite methode. Maar omdat het freezerpaper bij deze methode makkelijk verwijderd kan worden, is deze wel ideaal voor kleine vormen. En als klap op de vuurpijl kregen we erg leuk extraatje. of het echt applicatie is, durf ik niet te zeggen, maar we leerden om een rozet te maken. Mijn begin zag er veelbelovend uit, maar het eindreultaat is geweldig leuk!!!



En hoewel ik hier misschien enkele truckjes verklapt heb, kan ik niet anders zeggen, dan dat er niets op kan tegen een goede workshop. Want wat ik hier niet heb gezegd is hoe je het freezerpaper verwijderd, hoe die onzichtbare steek werkt en vooral hoeveel lol je hebt met mensen die net als jij gek zijn op het werken met naald en draad.

En de volgende blokken van mijn Scandinavian Christmas zal ik met meer plezier en met een beter resultaat in elkaar zetten.

Geen opmerkingen: