Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

zondag 19 maart 2023

Koloniepad, Frederiksoord-Veenhuizen

Enige tijd terug wees Ate mij en enkele anderen op het openingsweekend van het Koloniepad. Een wandelpad van 42 km die de voormalige Kolonieën van Weldadigheid Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar verbind. Tijdens dit openingsweekend konden er en op zaterdag en op zondag 50 wandelaars meedoen om het Koloniepad officieel te openen. Helaas kon Ate zelf niet, maar Kenneth wel, zodat ik ons tweeën inschreef voor de zondag.

We werden al om 6 uur 's ochtends verwacht bij museum De Proefkolonie, waar we werden onthaald met een bakkie een een koek. Bij vertrek kregen we routekaart, een Dopper en een routebeschrijving. Hoewel de term routebeschrijving misschien wat overdreven was, er wordt gewandeld op de wandelknooppunten, dus de routebeschrijving was simpelweg een opsomming van nummertjes.


Kenneth en ik lieten de Dopper achter in de auto, we waren allebei al rijkelijk voorzien van water, dus we hadden hem vandaag niet nodig. (In de toekomst zal ik zeker veelvuldig gaan gebruiken en anders mijn huisgenoten wel...) Al snel bleek dat nog niet iedereen het systeem van wandelknooppunten doorhad, want de eerste wandelaars liepen binnen de eerste 500 meter al verkeerd. We hielpen ze op het juiste spoor, alhoewel we wel het idee hadden dat er verderop ook nog wandelaars liepen, maar die konden we niet bereiken, zij hebben dus extra kilometers cadeau gekregen vandaag.



Nog steeds in het halfdonker doorkruisten we Vledder en daarna liepen we bij de opgaande zon door het Doldersummerveld en dat was meer dan genieten, wat een pracht. Heet weerd zelfs al zo warm dat we een kledinglaagje uitdeden.













Toen we het Doldersummerveld verlieten kwamen we bij Restaurant Grenzeloos in Doldersum waar we weer wat lekkers kregen. De uitbaters van Grenzeloos waren speciaal voor ons heel vroeg opgestaan en we kregen een zeer warm welkom. Fantastisch toch?


De route ging verder richting Zorgvlied. Op dit stuk ontstond er wat verwarring over de route. Later zag ik op de kaart dat er hier sprake was van een adviesroute naast het Koloniepad, verwarring nu dus opgelost. Onderweg hebben we gedaan wat ons het beste leek en we kwamen op de plek van bestemming, dus ook toen probleem opgelost. In Zorgvlied kregen we alweer wat lekkers, er werd erg goed voor ons gezorgd.



Waar het stuk Doldersum-Zorgvlied een makkie was, wachtte ons nu een langer stuk naar Appelscha. Kenneth en ik waren nu wakker, dus we hadden veel te bepraten. Dat zorgde er ook voor dat ik bijna geen foto's heb gemaakt op dit stuk. De route ging veelvuldig door bos, dat is ook niet zo gek in de buurt van Appelscha. Wat ook opviel was dat het uiterlijk van de bordjes met de nummers van de wandelknooppunten was veranderd. In Drenthe zijn ze bruin met een witte opdruk. (De fietsknooppunten zijn net andersom gekleurd.) In Friesland zijn ze blauw met roze/rood. Als je het weet is het geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat het verwarrend kan zijn als je wandelt in het Drents-Friese Woud.
 


 
In Appelscha was het tijd voor de lunch. Alle deelnemers hadden een lunchbon gekregen ter waarde van €10, te besteden bij Family in Appelscha. Kenneth en ik kozen voor een broodje hamburger zonder broodje. We kregen er wat extra sla bij, heerlijk!!!



Na de lunch gingen we op voor het Fochteloërveen. Maar voor we daar waren, ging het eerst langs het water naar Ravenswoud. 




Het Fochteloërveen is een prachtig gebied, waar we dan ook met volle teugen van genoten. 








Halverwege het Fochteloërveen staken we de grens tussen Friesland en Drenthe weer over en even later liepen we het gebied binnen waar de afwatering in het verleden keurig is aangelegd in rechte lijnen, ook wel Wieken genoemd. Via dit gebied kwamen we bij de doorgaande weg die langs de zogenaamde Kolonievaart loopt.






Langs de doorgaande weg werd duidelijk dat Veenhuizen nu wel echt dichtbij kwam, de bordjes met verwijzingen naar de bezienswaardigheden werden steeds talrijker.





Eenmaal in Veenhuizen bedachten we dat het toch echt een bijzonder dorp is. Naast de architectuur van dit dorp, is het nu eenmaal zo dat er middenin het dorp ook nog een gevangenis staat. Daarnaast staan er nog meer gevangenislocaties vlakbij.









Eenmaal in het gevangenismuseum kregen we een applaus, een stempel in ons boekje en een lekker buffet. Toen we aan het buffet zaten belde ik Manlief of hij ons kon komen ophalen om ons vervolgens weer af te zetten in Frederiksoord. 
 



Manlief zette ons er in Frederiksoord uit, daar namen Kenneth en ik afscheid van elkaar en gingen we ieder weer naar ons eigen huis. Het was een heerlijke dag en een prachtige wandeling.

RTV Drenthe maakt op zaterdag 18 maart een reportage van de opening van het Koloniepad. Deze reportage vind je hier.

Geen opmerkingen: