Naar Purper:


JE MOET ZEILEN OP DE WIND VAN VANDAAG. DE WIND VAN GISTEREN HELPT JE NIET VOORUIT, DE WIND VAN MORGEN BLIJFT MISSCHIEN WEL UIT! tekst en uitvoering: PURPER

Ik hou van motto's, hoewel ik niet iemand ben die ze zelf verzint. Liever zoek ik naar bestaande motto's die aansluiten bij mijn (manier van) leven. De tekst van Purper is al sinds jaren mijn handelsmerk, maar sinds ons bezoek aan de musical "Soldaat van Oranje" is daar een tweede motto aan toegevoegd: Morgen is Vandaag! Eigenlijk zeggen beide motto's hetzelfde. Geniet nu, leef nu, doe nu!!! En dat blijf ik proberen!!!!!

vrijdag 7 oktober 2016

52.178 Hebberig

Het was hoog tijd dat Mams en ik weer eens een dagje samen op pad gingen. Dat deden we vandaag. We bezochten de textieldrukkerij Betina, die onder andere de stoffen van Den Haan en Wagenmakers drukt. Er is in quiltland nogal wat te doen om deze stoffen en de naamvoering, maar we gingen hier vandaag heen voor de mooie stoffen. En natuurlijk voor het drukprocedé. Voor ik docent werd, heb ik de Grafische MTS doorlopen en hoewel het mijn vak niet meer is, heb ik nog steeds een zwak voor de grafische wereld.

Vandaag ging de reis dus naar Goor. En in de auto hadden we al heerlijk de tijd om bij te kletsen. We hadden elkaar sinds de Tocht om de Noord alleen nog maar vluchtig gezien, dus er was genoeg te bepraten. Voor we het wisten stonden we op de parkeerplaats. Hoewel mijn knie nog steeds niet doet wat ik wil, besloot ik om de meegenomen kruk in de auto te laten. Beter voor mijn schouder(s) en nekspieren en mocht ik hem nodig hebben, dan was hij vlakbij. Zolang ik rustig en geconcentreerd loop is er niks aan de hand.

We kwamen binnen in een grote hal, waar alle stoffen voor de verkoop hingen. Dat voelde als binnenkomen in de hemel....





Maar we dit stuk van de hal lieten we eerst even aan ons voorbij gaan. Want o, wat werden we daar hebberig van. We gingen eerst de aanwezige quilts bekijken. En daar zaten prachtexemplaren bij!!!!







Daarna gingen we even zitten, onder het genot van bakkie. We hadden bijna ons bakkie leeg, toen er een rondleiding werd aangekondigd, de laatste voor de lunchpauze. Daar kwamen heel veel mensen op af. Wij besloten om deze rondleiding te laten schieten en eerst maar eens te gaan kijken bij de stoffen, daar waren nu weinig mensen. En wat werden we hebberig van al die mooie stoffen. Ik had nog een mazzeltje dat ik de laatste anderhalve meter van de laatste rol mocht meenemen voor de prijs van een meter. Misschien hielp mijn spontane uitroep dat ik verliefd was op de kleuren daar wel aan mee. O, wat was ik blij. Mams zag ook een mooie stof in haar favoriete kleur, blauw, en wilde daar een paar meter van, maar voordat de man die mij hielp de stof aan mij gegeven had, kwam er een mevrouw aan, ook last van de hebberitus, die voor ons sprong om een paar meter van diezelfde blauwe stof te vragen. En hebberitus snappen we, maar onfatsoen toch wat minder. Zeker toen er in haar kielzog nog 3 "dames" kwamen die toen ook vonden dat zij eerst aan de beurt waren. Gelukkig had de man die ons hielp de situatie goed door en hielp hij eerst Mams aan haar meters stof, voor hij de dames hielp. We shopten nog wat andere stoffen, maar gelukkig hadden we genoeg zelfbeheersing om het niet te bont te maken.



We kregen een tweede bakkie en genoten van een broodje. Ondertussen was de lunchpauze voorbij en konden we aansluiten bij een volgende rondleiding, met maar een klein groepje mensen. We hadden dus de juiste keuze gemaakt.

De rondleiding volgde het drukprocedé en ik genoot van de geur van inkt en het gestamp van de persen.

De drukpers met de cilinders met het patroon. Elke cilinder drukt een andere kleur. 


 De cilinders in actie. Verschillende kleuren worden gedrukt op de stof.


Steeds een beetje meer kleur. 

Tot alle kleuren zij gedrukt en het volledige patroon is ontstaan. 

De bedrukte stof maakt wat extra bochten om alvast wat te drogen. 


Cilinders voor een ander patroon, keurig gerangschikt op een kar. 


In de droogmachine, heen en weer, heen en weer. 

De stof wordt geperst om de mooie glans te krijgen. 




De stof krimpt tijdens het drukken en wordt na het drukken weer opgerekt tot de oorspronkelijke breedte. 

Een kleurproef om de kleur van de inkt te controleren. 

En rollen en rollen stof in de stellingen, klaar voor de verkoop!!!

Wij hebben genoten van ons verblijf hier. En u eerst maar eens flink gaan sparen voor de volgende open dag daar.

Had ik al gezegd dat ik erg hebberig bij het zien van al die mooie stoffen?????

Geen opmerkingen: